Shutdown in de VS; terugkerende paniek

Onlangs vermeed het Congres een sluiting van de overheid op 1 oktober 2023, door een stop-gap-uitgavenwet aan te nemen (bekend als een voortdurende resolutie).
Vrijwel jaarlijks ontstaat er enig paniek op de financiële markten zodra de mogelijke shut down aan de orde komt. Wat houdt de shutdown in en wat is het potentiële risico voor de belegger?

Waarom vinden de sluitingen van de overheid plaats?

Volgens de Antideficiency Act (aanvankelijk aangenomen in 1884 en gewijzigd in 1950), kunnen federale agentschappen geen geld uitgeven of verplichten zonder een toe-eigening (of andere goedkeuring) van het Congres. Wanneer het Congres er niet in slaagt om de 12-jaarlijkse toe-eigeningswetten uit te vaardigen, moeten federale agentschappen alle niet-essentiële functies staken totdat het Congres handelt. Dit staat bekend als een sluiting van de overheid. Als het Congres een aantal maar niet alle 12 kredietrekeningen vastlegt, moeten alleen agentschappen zonder kredieten sluiten; dit staat bekend als een gedeeltelijke shutdown.

Wat gebeurt er als dat gebeurt?

Tijdens de shutdowns wordt veel federale werknemers verteld om zich niet te melden voor werk, hoewel ze onder een wet van 2019 met terugwerkende kracht worden betaald wanneer de shutdown eindigt. Overheidsmedewerkers die essentiële diensten verlenen, zoals luchtverkeersleiding en wetshandhaving, blijven werken, maar worden niet betaald totdat het Congres actie onderneemt om de shutdown te beëindigen. Dit alles is alleen van toepassing op de ongeveer 25% van de federale uitgaven die door het Congres worden onderworpen aan jaarlijkse toe-eigening.

Sociale zekerheid en Medicare blijven doorgaan omdat ze zijn geautoriseerd door het Congres in wetten die geen jaarlijkse goedkeuring nodig hebben (hoewel de diensten die worden aangeboden door socialezekerheidskantoren kunnen worden beperkt tijdens een shutdown). Bovendien kan de regering rente blijven betalen over de Schatkistschuld.

Afsluitingen kunnen ontwrichtend zijn, wat leidt tot vertragingen bij het verwerken van aanvragen voor paspoorten, leningen voor kleine bedrijven etc.

Hoe vaak komen de sluitingen van de overheid voor?

Er zijn vier shutdowns geweest waarbij de activiteiten meer dan één werkdag werden getroffen. In 1995-1996 waren president Clinton en het Republikeinse Congres niet in staat om het eens te worden over de uitgavenniveaus; de regering sloot twee keer, voor een totaal van 26 dagen. In 2013 resulteerde een impasse over de financiering van de Affordable Care Act in een shutdown van 16 dagen. En in december 2018 en januari 2019 leidde een geschil over de financiering van de grensmuur tot een shutdown die 35 dagen duurde; het was een gedeeltelijke sluiting omdat het Congres eerder vijf van de 12 kredietrekeningen had aangenomen.

Welke impact hebben de sluitingen van de overheid op de totale economie?

Een sluiting van een paar dagen is een gedoe en ondermijnt het vertrouwen van het publiek in het vermogen van Amerikaanse politici om zaken te doen – maar het is onwaarschijnlijk dat het een aanzienlijke impact heeft op de economie. Een langdurige sluiting kan echter grotere problemen veroorzaken, zij het tijdelijk. Goldman Sachs schat dat een shutdown de bbp-groei elke week met ongeveer 0,2 procentpunt zou verminderen, en dat de groei in het kwartaal na het einde van de shutdown met hetzelfde bedrag zou stijgen.
De belegger op de financiële markten zou daarom niet in paniek moeten raken zodra er weer sprake is van een shutdown in de VS.

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.

Wachtwoord vergeten?