MSCI “world” Index

De MSCI World Index is voor veel (professionele) beleggers de graadmeter van de ontwikkeling van de wereldwijde economie en fungeert als zodanig als de benchmark. Een benchmark is de standaard graadmeter waarmee beleggingsportefeuilles worden vergeleken.

De vraag is echter in hoeverre de MSCI World Index de stand van de wereldwijde economie weergeeft. De Index is namelijk alleen gericht op de ontwikkelde landen en sluit daarmee grote opkomende economieën uit. Landen als China, India en Saudi-Arabië hebben grote bedrijven die wereldwijd actief zijn maar worden niet meegenomen in deze Index. Ondanks dat de economie van China de tweede van de wereld is en India staat op plaats vijf.

De Index is vooral gericht op de grootste economie wereldwijd: de Verenigde Staten. Niet minder dan 70% van de MSCI World Index wordt gevormd door bedrijven uit de VS. Terwijl Japan als vierde economie ter wereld slechts met 6% deelneemt. Het zal niemand verbazen dat het Amerikaanse deel vooral opgebouwd uit de bekende techreuzen Apple, Microsoft, Nvidia en Alphabet (Google).

Een investering in de MSCI World Index is daarmee meer een belegging in de Westerse Techbedrijven.
Het alternatief is de minder bekende MSCI All Country World Index. Deze index kent twee keer zoveel deelnemers (ca. 3000) en is ook circa twee keer zo groot en neemt bovendien de opkomende economieën mee in haar samenstelling. De Verenigde Staten blijft leidend maar het is duidelijk dat de MSCI All Country World Index (MSCI ACWI) een betere weerspiegeling geeft van de ontwikkeling van de wereldeconomie.

Investeren in de MSCI ACWI kunt u doen middels een ETF. Dit staat voor Exchange Traded Fund en is een beleggingsfonds met lage kosten dat de onderliggende waarde volgt. In dit geval is de onderliggende waarde de MSCI All Country World Index. Deze ETF heeft meerdere aanbieders en kunt u via uw bank of broker aanschaffen.

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.

Wachtwoord vergeten?