Back to the seventies?
De energieprijzen stijgen zo snel, dat de prognoses van economen al bij publicatie alweer voorbijgestreefd waren. Nu de oorlog in Oekraïne escaleert, nemen ze steeds vaker het gevreesde S-woord, stagflatie, in de mond. “Het conflict met Rusland is een nieuwe stap op de weg terug naar de jaren 70”, denken sommigen. Een stand van zaken.
Wat weinig geruststellend is: de energieprijzen stijgen naar records, nog voordat Rusland en het Westen hun grootste troefkaart uitgespeeld hebben.
Rusland is nog niet overgegaan tot het dichtdraaien van de gaskraan richting West-Europa.
Het Westen heeft vooralsnog geen boycot van Russische energieproducten afgekondigd. De westerse sancties zijn vooral ingesteld tegen de oligarchen en de grote Russische banken, olie en gas blijven buiten schot.
Het kan dus allemaal nog wat krapper worden op de energiemarkten. Elk van beide partijen kan de wapenstilstand op het vlak van energiebevoorrading opblazen, als de militaire situatie verder escaleert. Daarbij wordt dan wel in eigen vel gesneden, want Rusland heeft de energie-inkomsten nodig en Europa blijft op korte termijn afhankelijk van Russisch gas.
“Voorlopig blijven olie en gas de EU binnen vloeien, maar wat als Poetin de energiekraan dichtdraait?”, vragen economen zich af in een analyse. “In tegenstelling tot aardolie zijn er op korte termijn weinig alternatieven om de invoer van Russisch gas te vervangen. Europa kan bijvoorbeeld meer vloeibaar gas (LNG) invoeren vanuit de VS en Qatar. Maar goedkoper is dat niet, want de vraag naar LNG vanuit Azië is sterk.”
De economische gevolgen
De denktank Oxford Economics gooide de assumptie van een Russische gasstop – zes maanden geen gas richting Europa – in zijn economisch model en kwam tot de volgende conclusies:
- De gasprijzen zouden dan nog het hele jaar op hun huidige recordniveaus blijven.
- Energytraders gaan dan ook een risicopremie moeten betalen op olie, waardoor de olieprijs boven 100 dollar per vat blijft gedurende het hele jaar.
- De inflatie in de eurozone zou uitkomen op het recordniveau van 6,6 procent over het hele jaar 2022, de Britse inflatie zou zelfs afklokken op 8,5 procent op jaarbasis.
- De eurozone zou wel nog steeds economische groei laten zien (+2,2 procent in 2022), maar wel veel minder dan eerder gedacht. Die groei zou verder vertragen in 2023.
“Dit is een donker scenario, maar niet ons somberste”, voegt Oxford Economics er zwartgallig aan toe. “Als het conflict in Oekraïne uitbreidt naar andere landen, zal de impact economisch en sociaal verwoestend zijn. Maar dan zijn de gevolgen niet meer te kwantificeren.”
Het gevreesde S-woord: stagflatie
In de vooruitzichten van economen en vermogensbeheerders duikt steeds vaker het S-woord op: stagflatie, of de kwalijke combinatie van economische stagnatie en hoge inflatie. De tweede component lijkt moeilijk nog te vermijden, maar de eerste is op dit moment geen vaststaand feit, zeggen economen, zoals ook blijkt uit de Oxford-simulatie.
Veel zal afhangen van hoelang de oorlog zal aanslepen en welke impact dat zal hebben op het vertrouwen van consumenten en bedrijven. Als we een maandenlange bittere slijtageslag krijgen, wordt de kans op wijdverspreide stagflatie groter.
Kortom:
Mocht het zover komen dat de economische groei vertraagt en de inflatie doorschiet omhoog dan kunnen we nog veel lagere aandelenkoersen verwachten. Wees op uw hoede. Zeker in deze periode waarin we duidelijk in een negatief stormachtig beursklimaat zitten is het van belang het risico af te bouwen en u niet teveel mee te laten slepen met de waan van de dag. Blijf kalm en voorbereid.
De Indextrading van Trading Strategie kent ook een aangenaam rustige periode. In de eerste twee maanden van dit jaar is er 7% winst gemaakt en zijn de posities klein of neutraal. In dezelfde periode daalde de AEX index ca. 15%.