Ajax: slechte tijden, goede tijden

Voetbal is voor velen de belangrijkste bijzaak in het leven. Het leven dat hoogtepunten en dieptepunten kent. Dat geldt voor ons allemaal. Sport en de beurs weten beiden heel goed wat goede tijden, slechte tijden betekent. Als we het dan over slechte tijden hebben dan komen we al snel bij de enige beursgenoteerde voetbalclub in Nederland: Ajax.

De media staat er even vol mee. Ajax heeft de slechtste seizoenstart sinds decennia waardoor het flink stormt bij de club uit Amsterdam. Dit zien we direct terug in de koers. Deze is weer terug op € 10,-, het koersniveau van voor de succesperiode van 2018-2019.

De situatie bij Ajax is echter niet veroorzaakt door pech of dat de spelers even uit vorm zijn. De leiding van de club heeft vorig jaar de beslissing genomen om een nieuwe technisch directeur aan te stellen die een geheel ander aankoopbeleid heeft gevoerd dan wat ze bij Ajax gewend waren. Met een enigszins onervaren technisch directeur die voor veel geld een spelersgroep heeft aangekocht van middelmatige kwaliteit en de gok heeft genomen om een hoofdtrainer aan te stellen zonder indrukwekkend trackrecord, is het niet heel verwonderlijk dat het niet lekker gaat bij Ajax.

Ajax is in de basis een sterke club met historisch gezien een fantastisch trackrecord. Ook hier geldt: succes uit het verleden is geen garantie voor de toekomst.

Maar inmiddels zien wij maatregelen binnen de club die hoop geven aan de supporters. De technisch directeur is ontslagen, de heren Van Praag en Van Gaal bemoeien zich met het beleid en men is bezig om bewezen experts op het gebied van jeugdopleiding binnen te halen. Dat is precies de basis geweest van de successen bij Ajax. Een sterke jeugd die doorstroomt naar de A-selectie en zorgt voor internationaal succes. Hierop volgen hoge inkomsten uit sponsoring, TV-rechten, transfers en natuurlijk prijzengeld.

Voorlopig is dat nog ver weg maar wij gaan ervan uit dat Ajax uit deze situatie komt en weer de weg omhoog zal vinden. Maar heb geduld! Dit gaat wel een paar jaar duren.

De koers staat historisch laag en de ontwikkelingen zijn hoopvol. Overigens zijn wij wel sportliefhebbers maar in dit onderwerp volledig objectief.

Hieronder treft u de grafiek van de koers van Ajax vanaf medio 2017. Duidelijk is de emotionele handel gedurende de succesperiode 2018-2019. Dergelijke successen lijken op korte termijn onwaarschijnlijk maar een opleving van de club en de koers is meest waarschijnlijk.

 

 

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.

Wachtwoord vergeten?